söndag 28 april 2013

Piroger med curry

I lördags gjorde vi hemmagjorda piroger fyllda med köttfärs, ris och smak av curry. Blev väldigt goda faktiskt! Det roliga med hemmagjorda piroger är ju att man kan fylla dom med vad man vill, det är bara fantasin och smaken som sätter gränser. Dessutom är det inte speciellt avancerat heller, det enda är väl att degen ska jäsa så tid behöver man! :)
Du behöver: (10-16 pers) jag delade receptet på 4 och fick två stora piroger!
- 150g margarin
- 3dl mjölk
- 1 pkt jäst
- 1 tsk salt
- 2 ägg
- Drygt 1 liter vetemjöl
Gör såhär:
- Smält margarinet på låg värme i en gryta, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt (37 grader)
- Smula ner jästen och blanda ihop det till en smidig smet.
- Tillsätt salt, ägg och vetemjöl. Knåda ihop degen på bänken/bakbord och låt sedan jäsa under duk. (vet ej hur länge, stod inte - jag väntade ca 45 min men man kan nog minska. Kika lite emellanåt och se om den är klar efter 30 min)
- Dela upp degen (hur många beroende på hur mycket du gjorde)
- Kavla ut de på lite mjöl så att de blir runda och platta.
- Lägg i din fyllning och vik sedan ihop degen över fyllningen och tryck till med fingrar eller gaffel.
- Låt jäsa i 15 minuter.
- Pensla på med ägg, häll även lite salt över för extra god smak!
- In i ugnen på 225 grader i 16 minuter!

Min fyllning gjorde jag såhär:
 Stek gul lök och köttfärs i lite smör och krydda med vitpeppar, salt och curry.
- När det är färdigstekt, i med en klick majonnäs och lite grädde. (ska vara kladdigt och inte som sås!)
- Häll i ris och blanda ihop allt. Tillsätt en klick sweet chili och krydda med persillade, vitpeppar och mer curry. Smaka av så att det blir gott! Krydda mer om det behövs.
- Färdigt att fylla pirogerna med! (Blir lite som kinamix om ni vet vad det är? Supergott!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar! ♥