lördag 20 oktober 2012

Huvudrätt - Potatisros, kött, grönpepparsås och sparris

Huvudrätten blev vi nöjda med och var väldigt fin tack vare rosen. Köttet var också otroligt gott! Recept och inspiration fick jag ifrån "Halv åtta hos mig". Där finns även recept, men jag skriver upp det ändå för enkelhetens skull. Köttet får ni dock inget recept på då pojken min lagade det och jag har ingen exakt bild av allt som är i, men bland annat: tomatpuré, sweet chili, vitlök, lök, morötter, paprikapulver, salt och peppar.
Potatisros 4 pers/4 rosor (ugn. 150 grader)
Du behöver: 
- 6-8 medelstora potatisar
- smör
- 1 vitlöksklyfta
- Salt, vitpeppar, olivolja
Gör såhär: 
- Skala + skölj potatisarna
- Smörja 4 muffinsformar (ej papper)
- Skiva potatisarna ca 1mm tjocka med osthyvel eller mandolin (tips! skiva/skär/dela verkligen så tunna det bara går, annars är det svårt att forma de) OBS!! skivorna får ej sköljas!
- Varva potatisskivorna längs formarnas väggar ända in till mitten så att ett fint rosenmönster bildas. Fördela vitlöken i rosorna och pensla dom med olja. Salta och peppra! (jag blandade vitlöken och oljan)
- Baka i ugnen, 150 grader ca 45-50 minuter eller tills de känns mjuka vid stickprov. (tips! pensla lite smör på emellanåt under tiden de gräddas i ugnen så att de inte blir så torra!)
Grönpepparsås 4 pers (blev dock väldigt mycket sås, det räcker med halva receptet)
Du behöver: 
- 2-2.5 msk grönpeppar (räcker definitivt med 2, väldigt starkt med 2.5)
- 2 schalottenlökar
- 2 msk smör
- 3 msk mjöl
- 5 dl grönsaksbuljong (1 tärning i 5dl vatten som värms alt. varmt vatten som löser upp den)
- 2 dl grädde
- soja (ett par droppar)
Gör såhär: 
- Finhacka löken, mald grönpeppar.
- Fräs i smör, tillsätt sedan mjölet.
- Häll i buljongen lite i taget under vispning.
- Låt koka! Tillsätt sedan grädden och sojan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar! ♥