måndag 7 januari 2013

pain riche bröd

Detta brödet var gott och gick snabbt att göra, tips till er som gillar nybakat bröd till maten men inte vill stå och vänta på att det ska jäsa allt för länge. Klart på ca 40 minuter! Receptet är enligt källan jag hittade det på, men jag gjorde halva och fick då två lagom stora limpor. När man skär ner de är de som långa baguetter man köper vid fikabrödet i mataffärer.

Du behöver:
- 4 dl fingervarmt vatten (37*C)
- 4 msk olja (valde olivolja)
- 1 tsk salt
- 50 g jäst
- 8-10 dl vetemjöl
- vallmofrön

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 250*C.
- Häll fingervarmt vatten (Tips! Använd en termometer under rinnande vatten så ser du när det är rätt temperatur), olja och salt i en bunke. Smula ner jästen och tillsätt sedan 8 dl mjöl.
- Arbeta degen med träsked och tillsätt mer mjöl om det behövs, degen ska släppa bunken när du är klar.
- Låt degen jäsa under en handduk i 15 minuter.
- Smörj en plåt och knåda ut degen på bakbord tills den går att forma bra till limpor. Dela degen i två och lägg på plåten.
- Pensla med ägg och strö på vallmofrön. (Jag hade inga hemma så valde skalade solrosfrön. Dock glömde jag ägg och tog smör så de ramlade av..)
- Ställ plåten i mitten av ugnen och grädda i 10-15 minuter tills brödet får en gyllenbrun färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar! ♥