tisdag 8 januari 2013

Potatisrosor och köttfärsbiffar!

Ikväll blev det vardagslyx på maten igen, känner att jag har fått tillbaka min energi för matlagningen igen, det är så himla roligt att trixa sig fram och hitta på egna recept. Detta är mitt egna!

Potatisrosorna har jag visat er innan, det är inte mer avancerat än såhär:
- Använd en mjuk potatissort, skala och skölj av. Skär i så tunna skivor du bara kan för att kunna forma de och skölj inte av skivorna utan lägg de i en skål.
- Krydda med vitpeppar, svartpeppar och vitlökssalt över potatisen. Blanda sedan ihop de med händerna så att alla skivor får kryddor på sig - detta gör att det blir mer smak på rosorna när de är klara. Det är dessutom lättast att använda vitlökskrydda och inte vanlig vitlök - då hamnar de i bitar och inte överallt som man gärna vill ha de.
- Använd dig av en muffinsform - hård, så att du kan klä den med potatisskivor. Lägg de lite omlott så att det bildar blad, klä ända in till mitten och tryck dit små bitar i mitten så att det inte blir ett hål.
- In i ugnen i ca 45 minuter 175*C.
- Tips! Ta ut potatisen emellanåt och pensla på lite smör eller olja, annars kan de bli väldigt torra.
Köttfärsbiffar med svamp!
Du behöver:
- Köttfärs
- Champinjoner
- Lök
- Röd chilipeppar
- Ägg
- Ströbröd
- Paprikapulver
- Vitpeppar
- Aromat
- Sweet chili
Gör såhär:
- Hacka ner champinjonerna i små bitar. Ner i köttfärsen och krydda med paprikapulver, aromat och vitpeppar. 
- Hacka ner en liten bit lök i små bitar och ta ca 5 skivor av röd chilipeppar. Hacka ner i små bitar den med och ner i köttfärsen tillsammans med en klick sweet chili. 
- Blanda ihop allt samman med ett ägg och ströbröd så att de håller ihop. (detta glömde jag som vanligt..)
- Gör lagom stora biffar av det hela, och innan du steker allt så stek en liten mini-biff för att se så att smakerna stämmer, annars får du blanda ihop allt och krydda mer av något. 
- Stek tills de har fått fin färg! (stekte även min sparris samtidigt)
SÅS
- När du har tagit bort biffarna och sparrisen så häller du i grädde i stekpannan, krydda med paprikapulver, vitpeppar, en halv hönsbuljong, five peppers och sweet chili. Ha i lite maizena så att den blir lite tjockare. 

Kan säga att biffarna blev supergoda, de kommer jag definitivt att göra om igen! Detsamma med såsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar! ♥