torsdag 18 oktober 2012

Mini-maränger

Jag började min morgon med att göra mini-maränger. Kom på att jag behöver det till efterrätten och det är ju betydligt roligare att ha gjort allt själv än att fuska med att köpa, inte sant? Detta är första gången jag gjorde det och det och jag är nöjd med mitt resultat. Jag experimenterade och hällde i lite vaniljsocker för att få lite vaniljsmak på dom. Jag tog ca 1/2 msk vaniljsocker och kände tyvärr inte mycket vaniljsmak på mina, så gör du som mig så ta mer! Söta som bara den blev dom iallafall!

Du behöver: (jag gjorde hälften, och det blev en hel plåt proppade med maränger. hälften räcker gott och väl till 4 pers)
- 4 äggvitor 
- 1.5dl florsocker
- Lite vaniljsocker (om man vill ha vaniljsmak!)

Gör såhär: 
- Kläck äggen och använd bara vitan. (OBS!! viktigt att man inte får med minsta lilla gula!)
- Vispa äggen tillsammans med ca 0.5dl florsocker tills det blir fluffigt och vitt. Häll sedan i resten lite i taget under vispning. 
- När det är färdigvispat ska det vara så "fast" att man kan vända bunken upp-och-ner. 
- Fyll en plastpåse med maräng-smeten och tryck ut på bakplåts-papper till små maränger. (små/stora)
- In i ugnen på 80-100 grader i 1.5-2h. Stäng sedan av ugnen och låt de stå kvar på eftervärmen i ytterligare 1h. (Om man har högre värme och låter de vara inne kortare tid så blir det mer åt de sega hållet - vilket såklart också kan vara gott. Smaksak! Väljer man högre värme ska det vara ca 150 grader)

Tips! 
- Vänta tills äggen är rumstempererade, de är lättare att vispa upp dom då. 
- Grädda de i ugnen under längre tid för att undvika att de blir sega. 
- Vispa först långsamt och öka sedan efter en liten stund. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar! ♥